Gry matematyczne pomocne w nauce liczenia

1. Na rolki po papierze toaletowym naklej cyfry 0-9. Daj dziecku garść patyków i poproś, żeby do każdego kubeczka powstałego z rolki włożyło ich odpowiednią ilość (zgodnie z cyfrą widniejącą na karteczce).
  2. Narysuj na kartce ludka i umieść w nim rozrzucone losowo cyfry. Zadania matematyczne do tej zabawy jest proste. Rzucajcie kostką, a zadaniem dziecka jest odszukanie i zaznaczenie cyfry, którą pokazuje wyrzucona liczba oczek.
  3. Przygotuj kolorowe nitki/ rzemyki/ sznurki i doklej do nich karteczki z cyframi. Poproś dziecko o naciągnięcie na nitkę odpowiednią liczbę oczek taką, jaką wskazuje cyfra na karteczce.
  4. Wytnij z kolorowych kartek koła i złóż je na pół. Wokół brzegów narysuj niewielkie kółeczka przypominające ząbki. Przygotuj koszyczek z połamaną na niewielkie kawałeczki kredą. Rzucajcie kostką, a zadaniem dziecka jest zapełnienie papierowej buzi tyloma ząbkami (kredami), ile wskazuje ilość oczek na kostce.

źródło: www.mamotoja.pl

porady / 2017-2018