ODDZIAŁ III

Witamy na blogu naszej grupy!

Doświadczenia chemiczne w przedszkolu

W przedszkolu uczymy się wielu rzeczy. Niedawno dowiedzieliśmy się , jak nie dmuchając -nadmuchać balonik oraz jak ze szklanki do szklanki wędruje woda.

Już po przedstawieniu

Grudzień

W grudniu będziemy rozmawiać przede wszystkim o radosnym czasie Świąt Bożego Narodzenia, o Mikołaju. Przewinie się też temat: Kim będę, gdy dorosnę?

"Straszna piątka"

4.12.2018 (wtorek) na godz. 9.00 wychodzimy do Teatru Lalek na przedstawienie "Straszna piątka". Prosimy rodziców o przyprowadzenie dzieci do godz. 8.15. Koszt biletu 17 zł. (11.50zł z Kartą Dużej Rodziny).

Rodzice czytają dzieciom

W listopadzie tata Wiktorii W. zainaugurował w tym roku szkolnym kontynuację spotkań z ubiegłego roku "Rodzice czytają dzieciom". Pan Sylwester przeczytał ulubione wiersze Wiktorii. Dzieci chętnie słuchały i aktywnie włączały się do wspólnego recytowania fragmentów znanych dzieciom wierszy. Wiele radości sprawiły też dzieciom przygotowane przez tatę Wiktorii sztuczki z kubeczkami jak również rola "dużego niedźwiedzia" w zabawie "Stary niedźwiedź mocno śpi...". Dziękujemy p. Sylwestrowi i zapraszamy ponownie.   Zapraszamy kolejnych Rodziców - ochotników na czytanie legend i ulubionych bajek naszych dzieci.

Zajączki, Deszczowa orkiestra

W tym miesiącu nauczyliśmy się m.in. zabawę paluszkową wg M. Barańskiej do wiersza "Zajaczki", który pomaga nam w liczeniu:                                                                                                                           Pięć zajączków małych kica na polanie. Gdy się jeden schowa, ile nam zostanie?                                     Pięć zajączków małych kica na polanie. Gdy się dwa schowają, ile tu zostanie?                                           Pięć zajączków małych kica na polanie. Gdy się trzy schowają, ile tu zostanie?                                      Pięć zajączków małych kica na polanie. Gdy odejdą cztery, ile tu zostanie?                                         Pięć zajączków małych kica na polanie. Kiedy pięć się schowa, ile tu zostanie?                                           Pięć zajączków małych już do mamy kica. Kocha je ogromnie mama zajęczyca.                                           oraz piosenkę:"„Deszczowa orkiestra”

Andrzejkowe czary - mary

"Hokus pokus czary - mary niech się spełnią andrzejkowe czary". W ten sposób rozpoczęliśmy piątkowe wróżby andrzejkowe, które przeplataliśmy pląsami, tańcami i zabawami przy muzyce.                               Czy nasze wróżby się spełnią? Czas nam pokaże! Ale teraz już wiemy, że były okazją do wspólnych i wesołych zabaw.

Światowy Dzień Pluszowego Misia 23.11.2018 r

Dzień Pluszowego Misia co rok obchodzimy 25 listopada. To nie jest przypadkowa data, bo właśnie tego dnia przypada rocznica powstania tej maskotki. Samo święto nie ma jednak długiej tradycji, obchodzimy je dopiero od 2002 roku, kiedy to pluszowy miś obchodził swoje setne urodziny.

Zajęcie otwarte 13.11.2018 r

Drodzy  Rodzice dziękujemy za udział w zajęciu otwartym, które dla Was zorganizowałyśmy. Mieliście Państwo możliwość zapoznania się ze sposobami naszej pracy  z  dziećmi, zaobserwowania zachowania się dziecka na tle grupy, śledzenia ogólnych postępy dziecka na różnych płaszczyznach wychowania przedszkolnego. Swoją obecnością na pewno sprawiliście radość swoim dzieciom. Mamy nadzieję , że spędziliście Państwo  przyjemnie ten wspólny dla nas wszystkich czas.

9.11.2018 r.- to dzień szczególny w naszym przedszkolu.

Z okazji 100-lecia uzyskania niepodległości przez Polskę  odbyły się dwie uroczystości, które były uwieńczeniem całorocznego cyklu naszych spotkań z patriotyzmem. Z rana uczestniczyliśmy w apelu niepodległościowym z udziałem władz miasta, a po południu w patriotycznym śpiewaniu , na którym obecni byli nasi kochani rodzice. Poczuliśmy się wtedy , jak jedna wielka polska rodzina.

Zajęcia z mamą Jasia

Tego samego dnia po południu mieliśmy ciekawe zajęcie z mamą Jasia z Motylków, która pracuje w galerii im. Sleńdzińskich. Po krótkim wprowadzeniu o marszałku Piłsudskim- naszym patronie układaliśmy wspólnie z ogromnych elementów jego postać. Następnie prowadząca zaproponowała samodzielne narysowanie portretu marszałka. Otrzymaliśmy instrukcje, jak wykonać to zadanie i  miniaturki portretów, na których mogliśmy się wzorować.   Powstały  oryginalne prace - jedyne i niepowtarzalne...

Listopad

Pod takim hasłem odbyła się już 17-a edycja Miejskiego Konkursu Patriotycznego zorganizowana przez świetlicę przy Szkole Podstawowej nr 47 im. Jana Klemensa Branickiego w Białymstoku. Dołączając się aktywnie do obchodów 100-lecia odzyskania niepodległości przez naszą ojczyznę w konkursie wzięły udział też dzieci z naszej grupy : Laura Adamska zaśpiewała " Pieśń o wodzu miłym" ,Tymoteusz Hodun i Jakub Tyborowski wykonali piosenkę " Przybyli ułani pod okienko",a Anastazja Łowicka i Maja Wasilewska zaśpiewały utwór " Wojenko, wojenko". Był to pierwszy występ naszych dzieci poza przedszkolem , tym bardziej cieszymy się  z odniesionych sukcesów. Laura wyśpiewała nagrodę , a duet  dziewczynek wyróżnienie.

Patriotyczne Śpiewanie

Serdecznie zapraszamy wszystkich Państwa na Patriotyczne Śpiewanie, które odbędzie się w dniu 9 listopada o godzinie 15.30. w ramach  obchodów 100- lecia odzyskania niepodległości Polski.Po uroczystości czeka na wszystkich słodki poczęstunek.

październik

W październiku rozmawiamy o:

wrzesień

Witamy Rodziców w roku szkolnym 2018/2019