ODDZIAŁ IV

Witajcie! Na naszym blogu :) Zapraszamy do odwiedzania nas i czytania naszych wpisów.

"Świąteczne pierniczki"

Dzieci z naszej grupy należące do koła plastycznego na zajęciu otwartym wspólnie z rodzicami dekorowały pierniczki wykonane przez panią Bożenkę. Lukier wykonany był wg starej receptury naszej pani w różnych kolorach, nie było żadnych sztucznych barwników ani produktów szkodliwych dla zdrowia. Do dekoracji pierników przygotowane były kolorowe czekoladki, perełki, gwiazdki i kuleczki. Oprócz ciasteczek wykonaliśmy Mikołaje z jabłka, orzecha i kolorowego papieru jako dekoracja na stół świąteczny. Dowiedzieliśmy się o historii powstania pierników. Wszystkie prace zanieśliśmy do domu. Było bardzo ciekawie i przyjemnie.

"Dzień Babci i Dziadka w naszej grupie"

W styczniu zorganizowaliśmy w naszej grupie przedszkolnej aktywny "Dzień Babci i Dziadka". Chcieliśmy zachęcić babcię i dziadków do wspólnych zabaw z wnukami. Dzieci zaprezentowały program artystyczny tj wiersze , piosenki, a także tańce ludowe i współczesne: Krakowiaka, Maryneczkę, taniec hiszpański w strojach ludowych i w stroju do tańca hiszpańskiego. Oprócz występów, upominku i poczęstunku przygotowaliśmy konkursy oraz zabawy przy muzyce. Na uroczystość przybył do nas sławny piosenkarz pan Janusz Laskowski, który śpiewał wszystkim swoje dawne przeboje. Dziadek Antosia pięknie recytował wiersze i dziękował paniom za przygotowanie dzieci na uroczystość. Przy zabawie był także słodki poczęstunek w postaci dwóch tortów i świeczek, które zdmuchiwały babcie wspólnie z dziadkami. W miłej i serdecznej atmosferze spędziliśmy niezapomniane chwile.

"Bal karnawałowy u Kubusiów Puchatków"

16 stycznia 2018 roku w naszym przedszkolu odbył się bal karnawałowy pt.: "W krainie bajki", w którym uczestniczyliśmy. Przebrani byliśmy za postacie w bajek tj. księżniczki, rycerzy, koty, myszki itp. Przy rytmach muzyki bawiliśmy się wspólnie z paniami z rana aż do pory obiadowej.

"Ach jaka cudowna jest Panama"

W grudniu nasza grupa wybrała się do teatru na spektakl pt.: "Ach jaka cudowna jest Panama". Z wielkim zainteresowaniem obejrzeliśmy przedstawienie i występy aktorów.

"Mikołajki"

W środę z samego rana nasze dzieci bawiły się na imprezie Mikołajkowej. Podczas zabawy dzieci brały udział w konkursach, tańczyły przy wesołej muzyce, śpiewały piosenki o Mikołaju i oglądały sztuczki magiczne.  Na zakończenie imprezy otrzymały za swoje grzeczne zachowanie prezenty do sali.

"Dzień Pluszowego Misia"

24.11.2017 r. obchodziliśmy w naszym przedszkolu  Światowy Dzień Pluszowego Misia. W tym dniu  przynieśliśmy nasze ulubione misie. Pani opowiedziała historię powstania misia. W rytmie muzyki tańczyliśmy z naszymi przytulankami. Na zakończenie w zespołach malowaliśmy pluszowego misia.

"Andrzejki"

W listopadzie odbyły się "Andrzejki", na których bawiliśmy się we wróżby ( leliśmy wosk przez dziurkę od klucza, ciągnęliśmy losy, ustawialiśmy buty). Tańczyliśmy przy wesołej muzyce. To był wyjątkowy i ciekawy dzień.

"11 listopad - Święto Niepodległości"

Dnia 11 listopada 2017 obchodziliśmy Święto Niepodległości Polski. Na uroczystość został zaproszony przedstawiciel Związków Piłsudczyków. Wspólnie z paniami śpiewaliśmy żołnierskie piosenki i recytowaliśmy patriotyczne wiersze. Był to bardzo ważny dzień dla dzieci upamiętniający Święto  Niepodległości.

Andrzejkowe wróżby

W przeddzień imienin Andrzeja zorganizowaliśmy w naszej grupie andrzejkowe wróżby na które zaprosiliśmy naszych najmłodszych przedszkolaków z grupy "Krasnoludki", aby i one mogły zobaczyć o co z tymi wróżbami chodzi? Dzieci dowiedziały się z wróżb, jakie zawody w przyszłości na nie czekają oraz z przestróg, na co mają uważać. Najbardziej ucieszyła dzieci wróżba z lanego wosku a dzięki otrzymanym "figurkom" woskowym mogły pobudzić swoją wyobraźnię.

Optymistyczny Sejm Dziecięcy

23 listopada w naszym przedszkolu odbyły się obrady Sejmu Dziecięcego. Tego dnia dzieci z najstarszych grup objęły funkcję posłów i posłanek, Marszałka i Wicemarszałków Sejmu. A to wszystko po to, ażeby powstała "Uchwała o zachowaniu się dzieci w przedszkolu". Dzięki niej cała społeczność przedszkolna będzie wiedziała, jakie zachowania w przedszkolu są słuszne a jakie nie. Ustawa ta podpisana własnoręcznie przez Marszałka Sejmu Kingę Truchel będzie umieszczona w holu przedszkola i obowiązuje przez cały rok.

Zdrowe kanapki

Tego dnia w naszej grupie było kolorowo ale przede wszystkim zdrowo ponieważ robiliśmy kanapki z dodatkiem różnych warzyw. Smakowały wyśmienicie tym bardziej, że zrobiliśmy je samodzielnie! Zobaczcie tylko jakie są uśmiechnięte!

Fundacja "Pomóż im"

Dnia 19.10.2017r. o godzinie 13.15 do naszego przedszkola przybyła pani z Fundacji "Pomóż im" z Hospicjum. Oglądaliśmy film rysunkowy i pani nam wytłumaczyła w jaki sposób pomagać ludziom chorym.

"Zaczarowany ołówek"

W naszej grupie większa część dzieci uczęszcza na koło plastyczne, na którym można poznać wiele ciekawych technik. A oto nasz prace,lubimy malować, rysować, a także wykonywać prace przestrzenne.

Teatrzyk Narwal pt." Zapasy wiewiórki Basi

Dnia 10.10.217r. oglądaliśmy w przedszkolu teatrzyk pt. " Zapasy wiewiórki Basi". Bardzo podobała nam się piękna inscenizacja utworu oraz gra aktorów z Teatru Lalek. W miłej atmosferze spędziliśmy ten dzień.

"Dzień Nauczyciela"

14 października 2017 r. obchodziliśmy Dzień Edukacji Narodowej. W tym dniu uroczyście powitaliśmy grono pedagogiczne tańcem i piosenką. Na zakończenie złożyliśmy paniom najserdeczniejsze życzenia oraz laurkę z kwiatkiem.

"V Rocznica Obchodów Nadania imienia Marszałka Józefa Piłsudskiego"

Nasza grupa zawsze pamięta o naszym patronie, Marszałku Józefie Piłsudskim ,uczymy się wierszy i piosenek patriotycznych , wiemy kim był Marszałek Józef Piłsudski.

"Spotkanie z policjantkami z Komendy Wojewódzkiej"

Dnia 03.10.2017r. odbyło się spotkanie z policjantkami Ruchu Drogowego z Komendy Wojewódzkiej. Uczyliśmy się zasad zachowania się na jezdni oraz czynnie uczestniczyliśmy w zajęciach przygotowanych przez panie.

"Królowa grupy"- urodziny Ali

Dziś w naszej grupie Ala została królową grupy IV - ukończyła pięć lat. Życzymy jej dużo uśmiechów na twarzy, radości, zdrowia, a także samych słonecznych dni.

Zabawy z figurami geometrycznymi

Na zajęciu po południu lubimy układać z figur geometrycznych różne kompozycje, obrazki, łączyć w całość, poprzez sprawność manualną wyrabiamy wyobraźnie przestrzenną.

Witamy

Serdecznie witamy w naszym przedszkolu, w roku szkolnym 2017/18.Wakacje już minęły,wszyscy wypoczęliśmy i wróciliśmy do naszego przedszkola. Zaczęły się zajęcia i zabawy w naszej grupie.Lubimy chodzić do przedszkola, uczyć się liczyć i poznawać litery .Nasza grupa to Kubusie Puchatki 5-6 latki,w niej są łasuchy co lubią jeść i niejadki. Wspólnie z panią ułożyliśmy Kodeks Grupy, jak powinniśmy zachować się w przedszkolu. Każdy z nas podpisał się swoim imieniem.

>> Archiwum bloga

oddzialy