ODDZIAŁ V

Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga

Pożegnalny wyjazd do Supraśla

W piątek 30.06.2017r. byliśmy na pożegnalnej wycieczce do Supraśla.                                                   Były to ostanie chwile wspólnie spędzone całą grupą przy ognisku, podczas: przejażdżki "Bajkową kolejką, na kucyku, wspólnych zabaw na trawie i "piknikowych" kocykach.

Lubimy wodę

Wizyta w Klubie seniora

Wizyta absolwentek

"Segreguję - świecę przykładem" - zajęcie edukacyjne

Pisanki, kraszanki

Olimpijka w SP nr 4

Nasi ostatni jubilaci

Dziś są Wasze urodziny, zatem miejcie dziarskie miny,                                                                               Do zabawy mnóstwo siły, żeby każdy dzień był miły -                                                                          pełen śmiechu i radości, stu urodzinowych gości,                                                                                        aut, lal, klocków i pluszaków.                                                                                                                    Stu prezentów, stu buziaków, zdrowia, szczęścia i słodyczy

Kolejni jubilaci

W pierwszym wagonie olbrzymie słonie,                                                                                                    dalej żyrafy, lisy, niedźwiedzie...                                                                                                               Na samym końcu pyszny tort jedzie.                                                                                                            Zające z miną uśmiechniętą wołają:                                                                                                           DZIŚ JEST TWOJE ŚWIĘTO!

Dzień Babci i Dziadka

Zajęcia w Galerii Sleńdzińskich

W grudniu uczestniczyliśmy w kolejnych zajęciach w Galerii Sleńdzińskich i w zajęciach architektonicznych.

Urodziny Frania

Z okazji urodzin panie wraz z dziećmi składają Franiowi moc życzeń: uśmiechu, radości,przyjaźni wielkich i małych, wielu przygód niebywałych, uśmiechu wesołego i wszystkiego, wszystkiego  najlepszego!

Niech nam żyje zima

"Mróz, mróz, śnieg, śnieg sanie mkną po śniegu,                                                                                         za saniami małe sanki pędzą w szybkim biegu.                                                                                              Hu, ha! Hu, ha! Nic nas nie zatrzyma                                                                                                          śnieg zacina w uszach dzwoni, niech nam żyje zima".

Litery

W ostatnim miesiącu roku poznaliśmy kolejne litery: y, r, n. Literę "y" oraz zabawy matematyczne poznawaliśmy wspólnie z p. Basią Kędzią - doradcą metodycznym wychowania przedszkolnego. Wszyscy dzielnie poradziliśmy sobie ze wszystkimi zadaniami.

Mikołajkowa Gala Przedszkolaka

Jak co roku w grudniowe przedpołudnie w MDK w Białymstoku odbyła się Mikołajkowa Gala Przedszkolaka.  Weronika Z. i Milenka  brały udział w konkursie recytatorskim, w którym nagrodę zdobyła Milenka. Małgosia M, Nikola  i Paulinka w konkursie piosenki , w którym Nikola zdobyła nagrodę, a Małgosia wyróżnienie. Gratulujemy.

Optymistyczny Sejm

Realizując program Optymistyczne Przedszkole 24.11 uczestniczyliśmy w obradach Optymistycznego Sejmu nt. "Zachowania się dzieci w przedszkolu". W tym roku marszałkiem Sejmu została Małgosia, wicemarszałkami: Julia i Hubert, a sekretarzem Maciek. Pozostałe dzieci wcieliły się w role Posłów i Posłanek. Marszałek Sejmu czuwał nad porządkiem obrad i udzielał głosu. Każdy z chętnych Posłów i Posłanek partii czerwonych i niebieskich w eleganckich strojach mógł zabrać głos i zgłosić swój postulat. Po krótkiej przerwie rozpoczęliśmy głosowanie nad projektem ustawy i okazało się,że ustawa została przyjęta jednogłośnie.   Na ręce p. dyrektor wicemarszałkowie wręczyli "Ustawę o zachowaniu się dzieci w przedszkolu", z którą zostaną zapoznane dzieci z całego przedszkola, personel i rodzice.

Polak Mały

17.11.2016 uczestniczyliśmy w projekcie edukacyjnym "Polak Mały" organizowanym przez Instytut Pamięci Narodowej w Białymstoku. Na zajęciach uczyliśmy się o historii Polski, utrwaliliśmy wiedzę nt. symboli narodowych. Atrakcją tych zajęć było spotkanie z p.Piotrem Siwickim - Prezesem Związku Piłsudczyków oddziału w Białymstoku, który zawitał do nas w stroju ułana i pokazał nam podobną czapkę, do tej, którą nosił J. Piłsudski.

Litery - listopad

W tym miesiącu poznaliśmy trzy kolejne litery : "i", "e", "k" - znamy ich kształty  i zapis graficzny. Niektórzy z nas potrafią już czytać proste teksty i rozwiązywać rebusy z poznanymi już siedmioma literami.

Dzień Pluszowego Misia

Duże, małe, kolorowe, puchate mięciutkie... Pluszowe misie opanowały naszą grupę. Przybyły ze swoimi małymi właścicielami, aby bawić się, świętować i uczyć.                                                                                 W dniu 25.11. obchodziliśmy Światowy Dzień Pluszowego Misia. Poznaliśmy historię święta, bawiliśmy się w" misiowej krainie". Ten dzień w przedszkolu był pełen uśmiechu, wzruszeń i wspólnej zabawy. Najwięcej jednak radości sprawił nam fakt zaprezentowania swojego misia kolegom i koleżankom oraz możliwość zabawy z pluszakami niekoniecznie swoimi.

Andrzejki

Dbając i pielęgnując rodzinne tradycje  w Wigilię Świętego Andrzeja w naszej grupie odbyła się zabawa andrzejkowa. Atrakcjami były wróżby, konkursy, zabawy przy muzyce. W czasie andrzejkowych wróżb nie mogło zabraknąć: wróżenia z butów i lanie wosku.                                                                 Ciekawe czy spełnią się andrzejkowe przepowiednie?

Zajęcia architektoniczne

Po raz drugi uczestniczyliśmy w zajęciach architektonicznych prowadzonych przez p. architekt Agnieszkę Poźniak wznosząc styropianowe wieżowce.

Święto Niepodległości

10 listopada w naszym przedszkolu odbyła się uroczystość z okazji Święta Niepodległości. Uroczystość tę uczciliśmy piosenkami i wierszami patriotycznymi oraz tańcami narodowymi.

Stadion Miejski

W październiku mogliśmy  podziwiać największy i najnowocześniejszy obiekt sportowy w północno - wschodniej Polsce - Stadion Miejski.                                                                                                          Przez chwilę poczuliśmy się jak prawdziwi piłkarze zajmując ich miejsca w szatni ,  zasiadając na "ławce" rezerwowych czy w sali konferencyjnej i wychodząc przejściem tylko dla piłkarzy na murawę boiska. Sprawdziliśmy przy tym czy cały stadion pokryty jest prawdziwą murawą.                                             Zamieniliśmy się też w kibiców zasiadając na żółto - czerwonej trybunie.

Pasowanie na przedszkolaka

Jako najstarsza grupa w przedszkolu wzięliśmy udział w uroczystości Maluchów - Pasowanie na Przedszkolaka i przyjęliśmy naszych najmłodszych kolegów  do grona Przedszkolaków.

Listopadowi jubilaci

"Idzie misio, idzie konik, małpka, piesek oraz słonik,                                                                            wszyscy razem z balonami z najlepszymi urodzinowymi życzeniami.                                                                                                                               STO LAT Weronice S. i Juliuszowi                                                                                                                 życzą dzieci i panie z gr. V

Kino Sferyczne - mobilne planetarium

Kino Sferyczne jest to nowa forma kształcenia nie tylko dla dzieci. Za pomocą systemu sferycznej projekcji w środku kopuły tworzy się niesamowity, panoramiczny obraz.                                                         W tak nietypowym  kinie zobaczyliśmy widoki z głębin oceanu i przestrzeni kosmicznej pod kątem 360 stopni.

Znamy już pierwsze litery

W październiku poznaliśmy pierwsze litery (o, a, m, t), potrafimy je rozpoznać, nazwać, ułożyć z nich sylaby, wyrazy, a nawet przeczytać krótkie zdania.

Przedszkolne urodziny

"Sto lat - wujek krzyczy, ciocia wręcza kosz słodyczy                                                                                 dziadek w nowej swej koszuli, babcia Cię do siebie tuli.                                                                             Mama torcik dekoruje, tata wszystko to filmuje.                                                                                          Skąd to całe zamieszanie? URODZINKI MASZ KOCHANIE."

Spotkanie z policjantem

10.10.2016r. uczestniczyliśy w spotkaniu z Policjantką p. Edytą Wilczyńską - ekspertem od ruchu drogowego, a zarazem mamą naszej koleżanki z gr.IV. Podczas rozmowy przypomnieliśmy w jaki sposób bezpiecznie przechodzić przez ulicę, jak prawidłowo zachować się na przejściu. Przypomnieliśmy również numery alarmowe. Pani Policjantka zwróciła uwagę na niebezpieczeństwa jakie mogą czyhać na nas na drodze, chodniku i omówiła sposoby unikania i pokonywania ich.                                                                         Gabrysia, ku wielkiemu zdziwieniu pani Policjantki wykazała się znajomością procedury powiadamiania odpowiedniej służby o zaistniałym zdarzeniu.                                                                               Dowiedzieliśmy się również jak ważną rolę pełnią elementy odblaskowe (szczególnie w te jesienne i zimowe długie wieczory), które dostaliśmy od naszego gościa, a w zamian obiecaliśmy, że będziemy je nosić przypięte do kurtek.                                                                                                                                    W podziękowaniu za spotkanie zaśpiewaliśmy piosenkę i wręczyliśmy własnoręcznie wykonaną laurkę.

Spotkania z p.Kazimierzem Królikowski

W miesiącu październiku rozpoczęliśmy całoroczne spotkania z p. Kazimierzem Królikowskim, który grał i śpiewał w słynnym niegdyś białostockim zespole "Żółtodzioby", a obecnie kompozytorem muzyki do wierszy J. Brzechwy. Umiemy już śpiewać "Samochwałę" w interpretacji właśnie p. Kazimierza.

Dzień KEN

17.10.2016r. obchodziliśmy w naszym przedszkolu dzień KEN ,na który zaproszeni zostali byli pracownicy naszego przedszkola. Dzień ten uświetniliśmy życzeniami, wierszami, piosenkami i tańcami dla całego personelu przedszkola i przybyłych gości.

Budowle naszego miasta

Wtorkowe popołudnie (4.10.2016) upłynęło między innymi na zajęciach architektonicznych, na których pod okiem  p. architekt Agnieszki Poźniak lepiliśmy plastelinowe budowle Białegostoku.

Dzień Przedszkolaka

20. 09. 2016r. delegacja z naszej grupy świętowała drugi dzień obchodów Dnia Przedszkolaka na Stadionie Miejskim. Spotkaliśmy się tam z panem prezydentem T. Truskolaskim, który odpowiadał na pytania dzieci ("Jaką Pan miał ulubioną zabawkę", "Czy lubił Pan jeść słodycze jak był mały", "Czy chodził Pan do przedszkola", "Jak został Pan prezydentem"...), którym nie było końca. Aktorzy teatru "Co nie co" przygotowali nam fragment swojego przedstawienia oraz zabawiali nas przy tańcach integracyjnych, zabawach teatralnych i konkursach.                                                                                                           Zwiedziliśmy Stadion Miejski i zasiedliśmy na trybunach do wspólnego zdjęcia z przedstawicielami innych przedszkoli i żłobków. Krótką chwilę spędziliśmy też na "dmuchańcach".                                        A po obiedzie już całą grupą  na placu przedszkolnym wznosiliśmy budowle  z kartonowych pudeł i walczyliśmy na papierowe kule.

Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka

W  naszym mieście obchody Dnia Przedszkolaka obchodzone były przez dwa dni.

Sprzątanie Świata

16.09. 2016r. tak jak w roku ubiegłym aktywnie uczestniczyliśmy w akcji "Sprzątanie Świata - Polska", która w tym roku przebiegała pod hasłem: "Podaj dalej... Drugie życie odpadów".

>> Archiwum bloga

oddzialy