ODDZIAŁ V

Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga

Świąteczne pierniczki

Święta tuż tuż także i my zostajemy w świątecznym nastroju. Dlatego dziś wzięliśmy się za pieczenie i dekorowanie pierniczków. Co prawda miały być na święta...ale tak ładnie wyglądały i pachniały, że świąt się nie doczekały!!! Zjedliśmy od razu!

"Wiem, że zdrowo jem" V

Tym razem w naszej sali zrobiło się niezwykle zielono bo robiliśmy dziś zdrowy i pyszny koktajl Shreka! Wykorzystaliśmy do tego kiwi, banany i szpinak. Dodaliśmy też sok z pomarańczy i sami blendowaliśmy. Smakował nam bardzo!

Mikołajkowa Gala Przedszkolaków

Ola Gryc reprezentowała naszą grupę w konkursie piosenki na Mikołajkowej Gali Przedszkolaków i zaśpiewała piosenkę pt.: "Mikołaje są na świecie" zaś Nikola Żuk recytowała wiersz pt.: "Mikołaj".

Dzień Pluszowego Misia

To był bardzo miły dzień ponieważ mogliśmy przynieść nasze ukochane misie do przedszkola! Oprócz wielu zabaw przy muzyce nasze misie miały trudne zadanie: quiz wiedzy o misiach oraz pracę plastyczną: misiaki geometryczne.

"Wiem, że zdrowo jem" IV

Po raz kolejny tworzymy zdrowe potrawy a tym razem są to naleśniki z mascarpone z owocami! Na samą myśl ciekła nam ślinka nie mówiąc już o zrobieniu i zjedzeniu! Rozmawialiśmy też o tym, ile zdrowia jest w warzywach i owocach ( witaminy, mikroelementy, błonnik ).

Urodziny Magdy

W listopadzie świętowaliśmy razem z Magdą Dz. jej 6 urodzinki. Było bardzo wesoło i słodko. Życzyliśmy naszej koleżance dużo zdrówka, fajnych zabawek i przyjaciół! 100 lat Madziu!

"Wiem, że zdrowo jem" III

To już nasze trzecie spotkanie małych kucharzy. I po raz trzeci z ogromną radością zabraliśmy się do pracy tym razem do krojenia sałatki owocowej. Była pyszna i oczywiście nie obyło się bez dokładek! Oprócz wykonania sałatki rozmawialiśmy na temat złego wpływu na zdrowie żywności wysokoprzetworzonej.

Zabawy z wiatrem

Rozmawiając w tym tygodniu o jesiennych eksperymentach nie sposób wypróbować wiatru! Dlatego samodzielnie zrobiliśmy i ozdobiliśmy nasze latawce i od razu poszliśmy na plac zabaw wypróbować prędkość z jaką latają!

"Ratujmy kasztany!"

To akcja ekologiczna, w której chętnie wzięliśmy udział. Celem tej akcji ekologicznej jest zgrabienie i sprzątnięcie liści kasztanowców zaatakowanych przez szrotówka kasztanowcowiaczka, który zimuje w opadłych liściach.

"Wiem, że zdrowo jem" II

W ramach drugiego spotkania kulinarnego przygotowaliśmy samodzielnie parfait z jogurtem i owocami. Mieliśmy kilka rodzajów płatków zbożowych, jogurty naturalne i oczywiście owoce. tak bardzo nam smakowało, że zjedliśmy wszystko do ostatniego okruszka! Oprócz tego poznaliśmy piramidę zdrowego żywienia.

Wyjście do teatru

W słoneczny październikowy dzień wybraliśmy się do Teatru Dramatycznego w Białymstoku na spektakl dla dzieci pt.: "Koziołek Matołek". Miło nam było, iż aktorzy grający w spektaklu wyszli by się z nami przywitać i zaprosić na przedstawienie.

"Wiem, że zdrowo jem"

W październiku zaczęliśmy przygodę ze zdrowym jedzeniem. W ramach innowacji pedagogicznej dwa razy w miesiącu samodzielnie będziemy przygotowywać potrawy z warzyw i owoców. W tym tygodniu oprócz smacznych i zdrowych szaszłyków owocowych dowiedzieliśmy się jeszcze, jaki wpływ na zdrowie człowieka mają owoce.

Wakacyjne wspomnienia

Z ogromną radością chcieliśmy opowiedzieć naszym kolegom i koleżankom w jaki sposób spędziliśmy wakacje. Niektórzy z nas przynieśli też pamiątki z niezapomnianych miejsc z których zrobiliśmy "wakacyjny kącik wspomnień".

VII rocznica nadania imienia Marszałka Józefa Piłsudskiego

26 września nasze przedszkole obchodziło VII już rocznicę nadania imienia Marszałka Józefa Piłsudskiego. Tego dnia przypomnieliśmy sobie wiele ciekawostek z życia patrona, zaśpiewaliśmy "Pieśń o wodzu miłym" oraz układaliśmy puzzle o Marszałku i wybraliśmy się pod pomnik z pozostałymi grupami.

Urodziny Laury

Wrześniowych jubilatek w naszej grupie niemało! Laura też skończyła 6 lat i mieliśmy wesoły i na dodatek słodki dzień! 100 lat!

Urodziny Julii

We wrześniu swoje 6 urodzinki obchodziła nasza koleżanka Julka, z tej też okazji życzymy jej wszystkiego najlepszego!

Urodziny Gosi

Również we wrześniu swoje 6 urodziny obchodziła Małgosia. Oprócz słodkości było dużo uśmiechów i miłych życzeń.

Kolorowa jesień

To, że dzieci uwielbiają przebywać na świeżym powietrzu każdy wie! Ale gdy jest tak kolorowo i jeszcze słonecznie to nie chce nam się wracać do przedszkola tylko biegać, skakać i się wspinać!

>> Archiwum bloga

oddzialy