ODDZIAŁ V

Zapraszamy do odwiedzania naszego bloga

Urodziny Zosi

W ubiegłym tygodniu to Zosia w naszej grupie była królową. Jak zwykle w dniu urodzin przywdziała koronę. Otrzymała piękne życzenia i laurki. Tradycyjnie też śpiewaliśmy "Sto lat".

Mikołajkowa Gala Przedszkolaków

Siódmego grudnia odbył się pierwszy etap konkursów mikołajkowych organizowanych przez Młodzieżowy Dom Kultury. W konkursie recytatorskim wzięła udział z naszej grupy Julia Wojtach. Otrzymała wyróżnienie. Trzeba dodać, że wykonawców było 82...

Optymistyczny Sejm Dziecięcy

23 listopada w naszym przedszkolu odbyły się obrady Sejmu Dziecięcego. Tego dnia dzieci z najstarszych grup objęły funkcję posłów i posłanek, Marszałka i Wicemarszałków Sejmu. A to wszystko po to, ażeby powstała "Uchwała o zachowaniu się dzieci w przedszkolu". Dzięki niej cała społeczność przedszkolna będzie wiedziała, jakie zachowania w przedszkolu są słuszne a jakie nie. Ustawa ta podpisana własnoręcznie przez Marszałka Sejmu Kingę Truchel będzie umieszczona w holu przedszkola i obowiązuje przez cały rok.

"Moja pierwsza wizyta w muzeum"

To tytuł zajęć w  Muzeum Historycznym . Dzieci podczas zajęć dowiedziały się jaką rolę spełnia muzeum, kto w nim pracuje, co to jest eksponat i jak się go kataloguje. Obejrzały wystrój dawnych wnętrz oraz  zobaczyły jak wyglądał Białystok za czasów Klemensa Branickiego.

Masterchef od kanapek ?

W czwartek grupa V sama przygotowała sobie śniadanie. Miały to być pożywne , zdrowe i kolorowe kanapki.Każdy łączył przyniesione produkty wg własnego uznania i pomysłu. Na koniec nastąpiła degustacja. I trudno w to uwierzyć, ale największe niejadki zjadły po kilka kanapek !

Urodziny Tomka

W ubiegłym tygodniu Tomek świętował swoje szóste urodziny. Każdy z nas starał się wymyślić piękne życzenia i narysować wspaniałą laurkę. Jak zwykle odśpiewaliśmy gromkie " Sto lat". Było miło i...słodko.

Pasowanie maluszków 8.11.2017

Nasi najmłodsi koledzy zostali pasowani na przedszkolaków . Uczestniczyliśmy w tej uroczystości...

"Ratujmy kasztany"

Zaopatrzeni w rękawice ochronne, worki, grabie i łopatki  włączyliśmy się do akcji proekologicznej organizowanej przez Departament Ochrony Środowiska i zbieraliśmy opadłe liście kasztanowca, w których bytuje Szrotówek kasztanowcowiaczek -  szkodnik tego drzewa.

"Spóźniony słowik" i rozstrzygnięcie konkursu dla twórczych nauczycielek

26.10.2017 r. w naszym przedszkolu odbyło się uroczyste rozstrzygnięcie konkursu  twórczości plastycznej i literackiej nauczycielek przedszkola . Nasza grupa, która udziela się teatralnie miała nie lada zadanie, bo miała uświetnić tę uroczystość. Oczywiście przedstawiliśmy naszego " Słowika". Wszystkim się bardzo podobało, a my mogliśmy podziwiać piękne bombki wykonane różnymi technikami przez  wyróżnione panie oraz wysłuchać ich wierszy i opowiadań

Spotkanie z aktorem "Pleciugi"-Krzysztofem Tarasiukiem

Tradycją stały się już nasze spotkania z białostoczaninem Krzysztofem Tarasiukiem - aktorem grającym w szczecińskim teatrze lalek " Pleciuga". Pan Krzyś , jak go nazywamy odwiedza nas, gdy tylko pozwala mu na to czas. Opowiada o swojej pracy, udziela wskazówek co do naszej gry aktorskiej. Prawie zawsze pokazujemy mu spektakl, nad którym pracujemy. Tym razem był to "Spóźniony słowik". Nasze owocne spotkanie zakończyło się wspólną zabawą.

"Sto lat"

Tak śpiewaliśmy Szymonowi  z okazji jego urodzin.

"Pomóż im"

W czwartek 19 października gościliśmy w naszej grupie przedstawiciela Fundacji "Pomóż im", która organizuje kampanię społeczna "Pola nadziei" na rzecz dzieci z chorobami nowotworowymi oraz na rzecz Hospicjum Domowego.

Audycja muzyczna "O smutnym molu i wesołym durze"

Warsztaty plastyczne

Na pierwszych, w tym roku szkolnym warsztatach plastycznych w Galerii im. Sleńdzińskich dzieci wykonały "Martwą naturę". Wszystkie prace rodzice będą mogli obejrzeć na wystawie w przedszkolu.

Spotkanie z Policjantkami

Okazało się, że dzieci wszystko wiedzą na temat bezpiecznego przechodzenia przez ulicę. Miłą pamiątką z tego spotkania są odblaski, które wszyscy dostali od pań policjantek.

Jesień w skansenie

W piątek dzieci z naszej grupy uczestniczyły w wycieczce do Podlaskiego Muzeum Kultury Ludowej w Osowiczach. Zorganizowana była ona dla dzieci z chóru i tych, które w ubiegłym roku uczestniczyły wraz z rodzicami w zajęciach muzycznych (z tzw. grantu). Nasi przedszkolacy mieli okazję poznać pracę kowala, kołodzieja, wikliniarza, mogły same ubijać masło oraz zrobić świecę woskową. Dużą atrakcją był też spotkanie z sową Oskarem i sokołem Marysią i ich opiekunami. Uwieńczeniem wycieczki było ognisko, gdzie dzieci same upiekły przywiezione ze sobą kiełbaski

Urodziny Adama

Tym razem "Sto lat" śpiewaliśmy Adasiowi. Były też laurki, życzenia i poczęstunek.

"Nasz patron"

Z okazji piątej rocznicy nadania przedszkolu imienia Marszałka Józefa Piłsudskiego wybraliśmy się z kwiatami na wycieczkę pod pomnik naszego patrona,

Urodziny Zuzi

Wszystkie dzieci lubią  urodziny.  Każdy , kto je obchodzi w przedszkolu czuje się naprawdę wyróżniony. Cała grupa śpiewa  mu  "Sto lat", składa piękne życzenia," rozpieszcza", rysuje laurki, podrzuca. W minionym tygodniu naszą jubilatką była Zuzia. Zobaczcie ,jaka jest dumna i zadowolona.

Raz tu, raz tu

Pogoda nie jest sprzyjająca do harców na podwórku, ale dzięki naszej pomysłowości nieliczne wyjścia na podwórko są fajne i ciekawe. Ostatnio niektórzy z nas łowili np. liście z piaskownicy,itp. Gdy pogoda się psuje czasami lądujemy w sali z piłeczkami....

"Nie ma śmieci - są surowce"

Pod takim hasłem sprzątaliśmy w tym roku najbliższą okolicę naszego przedszkola. Teraz już chyba wszystkie dzieci wiedzą, że ze starych plastikowych czy szklanych butelek można zrobić nowe. Cieszy nas  fakt, że jest coraz mniej śmieci - to chyba zasługa dorosłych, bo mniej śmiecą smiley.

Witamy w nowym roku 2017/2018 !

I oto znowu nowy rok szkolny. Wakacje minęły szybko. Wszyscy jednak dobrze wypoczęliśmy i z nowymi siłami wróciliśmy do przedszkola.

Niektóry z nas chodzili też do przedszkola podczas wakacji. W ostatni dzień swoje urodziny miała Marysia.

Teraz zaczęły się już zajęcia. Jak widać na zdjęciach jesteśmy nimi zainteresowani i zadowoleni. Jesteśmy już przecież najstarszą grupą. Z tego też powodu dzielnie opiekujemy się naszym młodszym rodzeństwem, gdy nas odwiedza w sali....

>> Archiwum bloga

oddzialy