Oferta edukacyjna przedszkola

• prowadzimy zajęcia w oparciu o nową "Podstawę programową"
  • pracujemy w oparciu o program „Nasze przedszkole – program edukacji przedszkolnej wspomagający rozwój aktywności dzieci” M. Kwaśniewskiej i W. Żaby - Żabińskiej
  • realizujemy programy zdrowotne i  profilaktyczne o zasięgu ogólnopolskim : " Bezpieczny Przedszkolak", " Zapobieganie nadwadze  i otyłości u dzieci oraz chorobom przewlekłym  poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej", Akademia Aquafresh- program profilaktyki do walki z próchnicą u dzieci, "Czyste powietrze wokół nas"- Program przedszkolnej edukacji antytytoniowej
  • prowadzimy innowację pedagogiczną ,  realizując Program wychowawczy " Optymistyczne Przedszkole"
  • realizujemy wieloletni program rozwoju przedszkola: "Dziecko Podlasianin, Europejczyk, Obywatel Świata"
  • w pracy dydaktycznej wykorzystujemy następujące programy i metody:
    • Dziecięca matematyka E. Gruszczyk-Kolczyńskiej,
    • Metoda Dobrego Startu M. Bogdanowicz,
    • Metoda Ruchu Rozwijającego W. Sherborne,
    • Pedagogika Zabawy "KLANZA",
    • Wprowadzenie dziecka w świat liter I. Majchrzak,
    • Metoda C. Orfa oraz Labana
    • Elementy Kinezjologii Edukacyjnej
    • Terapia Ręki (motoryka mała i duża)
  • zapewniamy solidne przygotowanie dzieci do nauki na dalszym etapie kształcenia
  • prowadzimy ciekawe zajęcia dydaktyczne oparte na zainteresowaniach i potrzebach dzieci
  • pracujemy i bawimy się w przyjaznej atmosferze, zapewniając poczucie bezpieczeństwa
  • uczestniczymy w akcjach: zbiórce baterii, akcji "Sprzątanie świata", "Ratujemy kasztany", "Góra Grosza", "Wózki za nakrętki",  "Pole Nadziei" (w ramach współpracy społecznej z fundacją "Pomóż Im" na rzecz Dzieci z Chorobami Nowotworowymi i Hospicjum dla Dzieci)
  • od 2000 roku organizujemy między przedszkolny konkursu "Kolęda  Przedszkolaka" , od 6 lat jesteśmy współorganizatorem Miejskiego Koncertu Kolęd i Pastorałek dla dzieci i młodzieży, Którego głównym organizatorem jest Prezydent Miasta Białegostoku
  • współorganizujemy ze Szkołą Podstawową Nr 4 im. Sybiraków i Przedszkolem Nr 14 - osiedlową  "Olimpijkę sześciolatków"
  • od 2015 r. wzbogaciliśmy naszą ofertę  konkursów o konkurs plastyczny" Marszałek Piłsudski oczami dziecka" 'konkurs plastyczno-muzyczny "Podlasie pędzlem i muzyką malowane"
  • zapewniamy rozwój dziecięcych zainteresowań i możliwości na najwyższym poziomie
  • organizujemy prelekcje i warsztaty, porady dla rodziców, udzielane przez specjalistów z Poradni Pedagogiczno - Psychologicznej Nr 1 w Białymstoku i Poradni Niepublicznej ALTER
  • nasi rodzice są  partnerami współuczestniczącymi w życiu przedszkola
  • organizujemy festyny rodzinne, imprezy i uroczystości t.j: Dzień Komisji Edukacji Narodowej, Andrzejki, Mikołajki, Kiermasz bożonarodzeniowy, Jasełka i spotkanie bożonarodzeniowe, Dzień Babci i Dziadka, Bal Karnawałowy, Kiermasz wielkanocny, Dzień Mamy, Dzień Dziecka, Festyn rodzinny, Zakończenie roku),
  • dzieci mają możliwość uczestnictwa w wielu konkursach i przeglądach recytatorskich, plastycznych, muzycznych, akcjach charytatywnych i społecznych
  • organizujemy atrakcyjne wycieczki min. do gospodarstwa agroturystycznego, do Skansenu Wsi, szlakiem rękodzieła ludowego, Wioski Indiańskiej, Arboretum, Poczopka , Parku linowego w Doktorcach
  • wychodzimy regularnie do kina, Teatru Lalek, Filharmonii Białostockiej, Muzeum Historycznego, Muzeum A. Karnego, Galerii im. Ślendzińskich
  • uczestniczymy w warsztatach teatralnych w Tatrze Lalek, słuchowiskach muzycznych oraz warsztatach plastycznych w galerii im. Ślendzińskich
  • przeprowadzamy zajęcia otwarte dla rodziców
  • oferujemy szereg profesjonalnych teatrzyków i audycji muzycznych, organizowanych dla najmłodszych na terenie przedszkola
  • gościmy w placówce, rozmawiamy i bawimy się z ciekawymi ludźmi: pisarzami i poetami, gajowym, stomatologiem, żołnierzem, ułanem, kynologiem, strażnikiem miejskim, policjantem itp.
  • stwarzamy warunki do osiągnięcia przez dziecko sukcesów, ponieważ nasi wychowankowie zdobywają wiele nagród, dyplomów i wyróżnień
  • zapewniamy miłe i niezapomniane wspomnienia dzieci z pobytu w przedszkolu