Witamy,

w naszej placówce organizujemy zbiórkę pluszowych misiów i artykułów papierniczych dla dzieci przebywających w szpitalu na rzecz fundacji „Mam marzenie”. Rzeczy przeznaczone na ten cel proszę wrzucać do kosza umieszczonego na głównym holu przedszkola.

Zachęcam do przyłączenia się do akcji.

„Jakże byłoby pięknie, gdyby każdy z nas mógł wieczorem powiedzieć: dzisiaj zrobiłem gest miłości wobec drugiego”

(Papież Franciszek).

Dnia 7 listopada 2019r. (czwartek) o godz. 15.30 odbędzie się w naszym przedszkolu
Apel Niepodległościowy.
Po części artystycznej serdecznie zapraszamy wszystkich rodziców na patriotyczne śpiewanie.

Znalezione obrazy dla zapytania flaga polski gif

Bardzo ważne , Rodzice

Zwracamy się z prośbą do rodziców o wypełnienie w terminie do 5 listopada krótkich ankiet .             Państwa głos pozwoli Przedszkolu i Państwa dzieciom na udział w przygotowywanym projekcie edukacyjnym  " Dwujęzyczne Podlasie" . W projekcie będzie mogło uczestniczyć jedynie 50 przedszkoli z całego Podlasia.

Nasze dzieci mają szansę wziąć w tym udział i w sposób naturalny przyswajać język angielski metodą  Bilingual Future. Projektem objęte zostaną wszystkie dzieci.

Warunkiem zakwalifikowania się do projektu jest Państwa chęć i wypełnienie ankiet kierowanych do Was drodzy Rodzice.

Ankiety wydawane będą już od dnia dzisiejszego tj.29.10.2019r. u nauczycieli grup. Dyrektor Przedszkola bardzo prosi Rodziców o potraktowanie wypełnienia ankiet i złożenia u nauczycieli w nieprzekraczalnym terminie jako sprawę priorytetową.

Sprawmy by nasze dzieci dzięki dwujęzyczności miały większe możliwości w oknie na świat.

za przedszkole

Przypominamy i informujemy -  opłaty za pobyt dziecka w przedszkolu i żywienie  dokonujemy wyłącznie  na konta przedszkola

Numery kont :

KONTO ŻYWIENIA 36 1240 1154 1111 0010 3575 8199

KONTO PODSTAWOWE 55 1240 1154 1111 0010 3575 7857.

Stawka dzienna żywieniowa dla dziecka za 3 posiłki to koszt

5zł dziennie, od stycznia 2020 przewidywana 6,00zł

Opłata za pobyt dziecka w przedszkolu to koszt faktycznego czasu pobytu Państwa dziecka w przedszkolu powyżej 5 godzin nieodpłatnych.

Od 01.09.2018r. opłaty wnosimy do 10 następnego miesiąca za miesiąc poprzedni wykorzystany. tzw. opłaty z dołu

INFORMACJA DLA RODZICÓW DZIECI 6-LETNICH

W związku z nowelizacją ustawy o dochodach jednostek samorządu terytorialnego oraz niektórych innych ustaw, dyrektor Przedszkola informuje:

Z dniem 1 stycznia 2017r. dzieci 6-letnie i starsze realizujące w przedszkolu roczne przygotowanie przedszkolne zostały objęte subwencją oświatową.

Wobec powyższego :

Rodzice dzieci 6-letnich ponoszą jedynie opłaty za korzystanie przez dziecko z wyżywienia.

Powyższe zmiany zostały wprowadzone  się w przedszkolu Zarządzeniem nr 1 /2017 Dyrektora Przedszkola Samorządowego Nr 27 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Białymstoku z dnia 2 stycznia 2017 r. w sprawie opłaty za świadczenia udzielane przez Przedszkole dla dzieci realizujących roczne przygotowanie przedszkolne.

Od dnia 01.09.2018r. w naszym przedszkolu uruchomiony został dodatkowy czytnik elektroniczny kart z wyświetlaczem godzinowym dla rodziców dzieci nowych, rozpoczynających edukację w naszym przedszkolu.Rodzice dzieci kontynuujących korzystają z dotychczasowych czytników, jak w roku szkolnym ubiegłym, rodzice dzieci rozpoczynających z czytniki w holu przy wejściu do szatni.

Przedszkole posiada system zabezpieczenia drzwi wejściowych –

" Bezpieczne przedszkole"

Wejście do przedszkola  za pomocą karty zbliżeniowej lub dzwonka znajdującego się przy wejściu do przedszkola.

System ma za zadanie podniesienie poziomu bezpieczeństwa dzieci.

Dotyczy nauki języka angielskiego w roku szkolnym 2019/2020

Nauka języka ANGIELSKIEGO w ramach podstawy programowej:

w grupach młodszych I, II  oraz w grupie wychowawczej III - prowadzi  nauczyciel mgr  Anna Płońska - w dni  poniedziałek lub czwartek

w grupach starszych - IV i V prowadzi nauczyciel mgr Ewa Samulska.

Nauczyciele posiadają kwalifikacje do nauczania języka angielskiego w edukacji przedszkolnej i wczesnoszkolnej.

Dyrektor Przedszkola informuje, że w roku szkolnym 2018/2019 zajęcia logopedyczne realizowane będą przez Poradnię ALTER i Poradnię Psychologiczno- Pedagogiczną Nr 1 w Białymstoku wyłącznie na terenie obu Poradni. Zainteresowani rodzice zgłaszają się bezpośrednio do Poradni.

W grupie III  -  zajęcia logopedyczne  dla zgłoszonych do pomocy logopedycznej dzieci  prowadzi  mgr Justyna Świderska, posiadająca kwalifikacje specjalisty  logopedy.

W ramach uzyskanych kwalifikacji nauczyciel prowadzi będzie w swojej grupie IV zajęcia logorytmiczne i indywidualną pracę logopedyczną  dla dzieci posiadających opinię z Poradni .

Rodzicu  przy rozliczeniu podatkowym możesz każdego roku przekazać 1% podatku dla naszego  Przedszkola  .

Nasz wspólny cel -TWORZYMY PRZEDSZKOLE NASZYCH MARZEŃ

Nasze przedszkolem dołączyło do  partnerów Fundacji Młodzi Młodym, dzięki czemu możemy wspólnie wspomóc marzenia naszych przedszkolaków. Fundacja prowadzi  dla Naszego przedszkola  zbiórkę Państwa odpisów od podatku na cel.: PRZEDSZKOLE MARZEŃ . Od 2008 roku posiada  status Organizacji Pożytku Publicznego (OPP) i wspomaga swoją działalnością wiele osób i instytucji, w tym szkoły i przedszkola w całej Polsce.

Jak to zrobić?

Przekaż 1% podatku na KRS: 0000270261 z celem szczegółowym: PS 27 w Białymstoku 7170
Rozliczyć PIT oraz przekazać 1% możesz za pomocą darmowego programu do PIT, znajdującego się na stronie fundacji "Młodzi Młodym".

Można także wesprzeć  indywidualnie darowizną -PŁATNOŚĆ PAYU lub  na nr rachunku bankowego: 55 1680 1017 0000 3000 1614 5263 PLUS BANK S.A. w tytule dopisek Partnera

Bardzo prosimy o włączenie się do akcji  : PRZEDSZKOLE NASZYCH MARZEŃ

Więcej informacji na stronie fundacji i w naszym przedszkolu.

Jednocześnie dziękujemy wszystkim Rodzicom , którzy w roku ubiegłym przekazali 1% PODATKU DLA NASZEGO PRZEDSZKOLA. Dzięki środkom z 1% podatku na rzecz naszego przedszkola współtworzycie Państwo Nasze Przedszkole.

Państwa pomoc czyni Przedszkole piękniejszym .