Dyrektor Przedszkola serdecznie zaprasza wszystkich zainteresowanych Rodziców do udziału w

Przedszkolnym uroczystym  APELU  NIEPODLEGŁOŚCIOWYM

jaki będzie miał miejsce 10 listopada o godzinie 14.00 w salach oddziału V i IV .

Apel jest tradycją naszego przedszkola i stanowi uroczystość  okazji    Święta Niepodległości przypadającego na dzień 11 listopada.

W programie :

√ wprowadzenie  sztandaru przedszkola

√   wspólne śpiewanie hymnu narodowego

√ część artystyczna w wykonaniu dzieci starszych

Podajemy opłaty na miesiąc LISTOPAD   w roku szkolnym 2017/2018 :

opłata za żywienie 105,00zł

opłata podstawowa 84,00zł

Przypominamy , że od 1 stycznia 2017r. wpłat można dokonywać wyłącznie wpłacając na konta przedszkola.

Numery kont : KONTO ŻYWIENIA 36 1240 1154 1111 0010 3575 8199

KONTO PODSTAWOWE 55 1240 1154 1111 0010 3575 7857.

INFORMACJA DLA RODZICÓW DZIECI 6-LETNICH

W związku z nowelizacją ustawy o dochodach jednostek samorządu terytorialnego oraz niektórych innych ustaw, dyrektor Przedszkola informuje:

Z dniem 1 stycznia 2017r. dzieci 6-letnie i starsze realizujące w przedszkolu roczne przygotowanie przedszkolne zostały objęte subwencją oświatową.

Wobec powyższego od 1 stycznia 2017r. nie będzie przez przedszkole pobierana opłata, o której mowa w §3 uchwały Nr XLIX/561/13 Rady Miasta Białystok z dnia 30 września 2013r. w sprawie określania czasu bezpłatnego pobytu dziecka w przedszkolu oraz opłat za świadczenia udzielane przez przedszkola prowadzone przez Gminę Białystok, od rodziców dzieci urodzonych w roku 2010 oraz w latach wcześniejszych uczęszczających do placówki.

Rodzice dzieci wskazanych ponoszą jedynie opłaty za korzystanie przez dziecko z wyżywienia.

Powyższe zmiany wprowadza się w przedszkolu Zarządzeniem nr 1 /2017 Dyrektora Przedszkola Samorządowego Nr 27 im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Białymstoku z dnia 2 stycznia 2017 r. w sprawie opłaty za świadczenia udzielane przez Przedszkole dla dzieci realizujących roczne przygotowanie przedszkolne.

Od dnia 14.09.2015r. w naszym przedszkolu uruchomiony został dodatkowy system zabezpieczenia drzwi wejściowych –

" Bezpieczne przedszkole"

Wejście do przedszkola  za pomocą karty zbliżeniowej lub dzwonka znajdującego się przy wejściu do przedszkola.

System ma za zadanie podniesienie poziomu bezpieczeństwa dzieci.

Informacje dotyczące WYPRAWKI i pierwszych dni w przedszkolu  znajdują się w zakładce AKTUALNOŚCI podzakładka ADAPTACJA.

Rodzicu -już dziś  przekaż 1% podatku dla Przedszkola swojego dziecka przy rozliczeniu podatkowym.

Nasz wspólny cel -STWÓRZMY PRZEDSZKOLE NASZYCH MARZEŃ

Jak to zrobić?

Przekaż 1% podatku na KRS: 0000270261 z celem szczegółowym: PS 27 w Białymstoku 7170
Rozliczyć PIT oraz przekazać 1% możesz za pomocą darmowego programu do PIT, znajdującego się na stronie fundacji "Młodzi Młodym".

Można także wesprzeć  indywidualnie darowizną -PŁATNOŚĆ PAYU lub  na nr rachunku bankowego: 55 1680 1017 0000 3000 1614 5263 PLUS BANK S.A. w tytule dopisek Partnera

Fundacja prowadzi  dla naszego przedszkola  zbiórkę na powyższy cel.  Od 2008 roku posiada  status Organizacji Pożytku Publicznego (OPP) i wspomaga swoją działalnością wiele osób i instytucji, w tym szkoły i przedszkola w całej Polsce.

Nasze przedszkolem dołączyło do  partnerów Fundacji i dzięki temu możemy wspólnie wspomóc marzenia naszych przedszkolaków.

Bardzo prosimy o włączenie się do akcji  : PRZEDSZKOLE NASZYCH MARZEŃ

Więcej informacji na stronie fundacji i w naszym przedszkolu.

Jednocześnie dziękujemy wszystkim Rodzicom , którzy w roku ubiegłym przekazali 1% PODATKU DLA NASZEGO PRZEDSZKOLA.

Państwa pomoc wzbogaca przedszkole o nowe urządzenia i pomoce dla dzieci.

Dotyczy nauki języka angielskiego w roku szkolnym 2017/2018

Dyrekcja przedszkola zawiadamia,że zajęcia z języka angielskiego dla Państwa dzieci już się rozpoczęły się .

Naukę języka ANGIELSKIEGO w grupach młodszych prowadzą nauczyciele :  Anna Płońska, Barbara Giedo,Karolina Dziemiańczyk.

Zajęcia  językowe w grupach starszych: IV i V poprowadzi nauczyciel anglista mgr Wanda Chilecka.

Są to zajęcia przewidziane w podstawie programowej.

Nauczyciele  posiadają  studia podyplomowe  do prowadzenia nauki języka angielskiego dla dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym.

Dyrektor Przedszkola informuje, że w roku szkolnym 2017/2018 zajęcia logopedyczne i logorytmiczne realizowane będą przez Poradnię ALTER , Poradnię Psychologiczno- Pedagogicznej Nr 1 w Białymstoku  po  przeprowadzeniu badań i zakwalifikowaniu dzieci wymagających pomocy w tym zakresie. Badania odbędą się po 20 września br.

W grupie  II i III - prowadzone są  zajęcia logorytmiczne  przez mgr Justynę Świderską, posiadająca od czerwca 2017r. kwalifikacje logopedy.

W ramach uzyskanych kwalifikacji nauczyciel prowadzić będzie w grupie III indywidualną pracę logopedyczną w grupie III.