Akademia Aquafresh

To  Program  w którym uczestniczy nasze przedszkole.

„Akademia Aquafresh” jest odpowiedzią na znaczący problem społeczny, jakim jest próchnica zębów wśród dzieci. Program, którego fundatorem jest GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Sp. z o.o., marka Aquafresh, a organizatorem Agencja Adliner Sp. z o.o. realizowany jest  we wszystkich grupach wiekowych w ponad 3 000 przedszkoli w całej Polsce od roku szkolnego 2011/2012, . Swoim zasięgiem obejmuje łącznie blisko 300 000 dzieci.
Akademia Aquafresh koncentruje się na profilaktyce stomatologicznej dzieci w wieku przedszkolnym. Jej celem jest budowanie i wyrabianie wśród dzieci potrzeby i nawyków dbania o higienę jamy ustnej, a w konsekwencji zmniejszenie tak poważnego problemu, jakim jest próchnica u dzieci w Polsce. Program opracowany został przez zespół ekspertów, wśród których znaleźli się - metodyk wychowania przedszkolnego mgr Marzena Mika oraz dr Joanna Rąpała, absolwentka Akademii Medycznej w Lublinie, doświadczony lekarz stomatolog dziecięcy.

W ramach Akademii Aquafresh, nasze przedszkole otrzymuje każdego roku pakiet materiałów edukacyjnych. Jednym z elementów edukacyjnych Programu Akademia Aquafresh jest platforma edukacyjna www.akademia-aquafresh.pl, gdzie znajdują się nie tylko informacje o programie, konkursach i partnerach akcji, ale także wyodrębnione zostały trzy strefy: dla przedszkoli, dla rodziców oraz dla dzieci.

Strefa dla rodziców zawiera materiały, które mają na celu pomoc w domowej edukacji w zakresie dbania o higienę jamy ustnej.

Strefa dla dzieci jest miejscem, gdzie na najmłodszych czekają kolorowanki, zabawy i Pastusiowe zadania. Wszystkie materiały zostały przygotowane z myślą o wyrobieniu w dzieciach nawyku dbania o higienę jamy ustnej.

Cała platforma utrzymana jest w przyjaznym klimacie kolorowego, dziecięcego świata Akademii Aquafresh. Bohaterowie Akademii – Pastusie: Milky, Lilly i Billy zachęcają dzieci do mycia ząbków poprzez zabawę i zadania edukacyjne.

Zapraszamy  rodziców i dzieci do świata Akademii Aquafresh.

programy