"Mamo, tato, wolę wodę" -to już 10 edycja !!!

Witamy po raz kolejny w nowej edycji programu profilaktycznego o wodzie już po raz trzeci. Nieprzerwanie od roku 2015 uświadamiamy dzieciom konieczność picia wody dla zdrowia oraz różnorodnego wpływu na otaczające nas środowisko. Główny cel programu "Mamo, tato, wolę wodę" skupia się na edukowaniu dzieci w zakresie pozytywnego wpływu wody na organizm człowieka. W tej edycji będziemy także kontynuować tematy proekologiczne. Przekażemy najmłodszym min. wiedzę dotyczącą znaczenia drzew dla człowieka, zachęcimy do wspólnego sadzenia oraz poruszymy temat recyklingu opakowań PET.

Ta edycja programu edukacyjnego będzie trwała w naszym przedszkolu od grudnia 2017 roku do końca czerwca 2018. Podczas 10 edycji zostanie przeprowadzony konkurs, który przybierze formę Święta Wody i Zdrojka. Nasze wspólne działania mają szansę przełożyć się na realne zmiany nawyków i postaw zarówno najmłodszych jak i ich rodziców, a w konsekwencji pomóc tworzyć bardziej świadome i zdrowsze społeczeństwo.

W 10 edycji programu "Mamo, tato, wolę wodę" będziemy dążyć do:

-uświadomienia dzieciom jak ważna jest woda dla organizmu człowieka

-zwrócenia uwagi na miejsce wody w piramidzie zdrowego żywienia

-zwrócenia uwagi na wpływ wody na funkcje poznawcze człowieka: uwaga, pamięć, spostrzeganie, rozumowanie

-kształtowania nawyku picia wody przez cały dzień

-zapoznania dzieci z wzornikiem nawodnienia

-wprowadzenia podziału na wodę pitną i nieodpowiednią do picia

-zainteresowania dzieci tematyką pochodzenia wody, a co za tym idzie: wzmocnienia wiedzy o potrzebie picia wody

-wprowadzenia pojęcia wody źródlanej

-zapoznania z pojęciem woda

-znaczenia wody dla dobrego samopoczucia i prawidłowego funkcjonowania organizmu

Zdjęcia z przeprowadzonych zajęć będą umieszczone na stronie internetowej naszego przedszkola w zakładce GALERIA. Więcej informacji dostępna jest na stronie internetowej www.wolewode.pl.

Życzymy dobrej zabawy oraz zdrowego nastawienia!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------laugh---------

"Mamo, tato, wolę wodę" - 9 edycja

Tak jak w ubiegłym roku również i w tym nasze przedszkole bierze udział w programie "Mamo, tato, wolę wodę". Jest to już 9 edycja, która stawia przed nami nowe proekologiczne wyzwania! Tę edycję oprócz Żywca Zdroju wsparła firma Rekpol, by dodatkowo poszerzyć wiedzę dzieci o znaczeniu drzew dla człowieka, potrzebie wspólnego ich sadzenia oraz recyklingu opakowań PET.

Ponownie nasze dzieci poznają wiele ciekawych przygód w towarzystwie Wodnych Superbohaterów: Zosi i Krzysia, którzy wraz ze Zdrojkiem podzielą się swoją wiedzą na temat wody i jej roli w życiu człowieka. Dzięki tak zdobytej wiedzy nasze przedszkolaki również staną się Wodnymi Superbohaterami!

A zatem już od dziś zmieniajmy wspólnie nawyki i postawy nie tylko najmłodszych ale i nasze - dorosłych, aby w konsekwencji tworzyć bardziej świadome a przede wszystkim zdrowe społeczeństwo.

W tym roku program proponuje dzieciom realizację następujących celów:

1.Uświadomienie dzieciom ważnej roli wody w organizmie

2.Przybliżenie oznak, którymi organizm sygnalizuje pragnienie

3.Zachęcanie dzieci do dbania o swój organizm

4.Kształtowanie nawyku picia wody przez cały dzień

5.Wprowadzenie podziału na wodę pitną i nienadającą się do picia

6.Ukazanie skutków spożywania w nadmiarze słodkich napojów

7.Zapoznanie dzieci z rolą wody w życiu drzew

8.Zapoznanie dzieci z korzyściami, jakie człowiek czerpie z lasu

9.Zapoznanie z ekologicznymi funkcjami lasu

10.Poznanie różnych typów lasów i gatunków drzew

11.Zapoznanie z zasadami sadzenia drzew

12.Zapoznanie dzieci z prawidłowym sposobem segregowania odpadków

13.Ukazanie przedmiotów z recyklingu

14.Zachęcanie do wykonania zabawek z recyklingu

9 edycja trwa od stycznia do 30 czerwca 2017 roku. Więcej szczegółów dostępna jest na stronie internetowej www.wolewode.pl za pomocą której możliwe jest ściągnięcie aplikacji na telefon "Zdrojek woli wodę". Zdjęcia z realizacji programu obejrzeć można będzie w zakładce GALERIA na stronie internetowej naszego przedszkola. ZAPRASZAMY!!!

Znalezione obrazy dla zapytania grafika krople wody

"Mamo, tato wolę wodę" - 8 edycja

Wiek przedszkolny to jeden z najważniejszych okresów w życiu każdego człowieka. Właśnie w tym czasie następuje rozwój podstawowych funkcji psychicznych i społecznych, a także zaczyna kształtować się system wartości oraz nawyki wyznaczające późniejsze normy zachowań w dorosłym życiu.

Zadaniem nauczyciela jest przewodniczyć dziecku po świecie oraz brać aktywny udział w kształtowaniu jego systemu wartości, wspierać rodziców w przekazywaniu wzorców zachowań i postaw. Dla efektywności tych działań kluczowe są kompetencje w zakresie twórczego myślenia i inspirującego dzieci prowadzenia zajęć, których przejawem jest elastyczność, innowacyjność i nieszablonowość działań.

Zajęcia, które oferujemy dzieciom, umożliwiają realizację podstawy programowej oraz dostosowanie formy prowadzenia zajęć do zainteresowań dzieci oraz warunków organizacyjnych placówki. Zawierają one szeroką gamę aktywności edukacyjnych, obejmujących teorię, zabawy ruchowe, prace plastyczne. Zajęcia z tego zakresu dopasowane są do możliwości rozwojowych dzieci oraz do chęci uczestnictwa w proponowanych ćwiczeniach i zabawach.

Najważniejsze cele programu:

1.Podkreślenie znaczenia wody dla zdrowia każdego człowieka

2.Utrwalenie nawyku picia wody

3.Poznanie zasad zdrowego odżywiania

4.Podkreślenie znaczenia wody w codziennej diecie

5.Znaczenie wody dla rodziny i jej funkcjonowania

6.Wykształcenie nawyku codziennego picia wody

7.Znaczenie wody dla środowiska roślin i zwierząt

8.Obieg wody w przyrodzie

9.Pogłębienie wiedzy na temat wody

10.Zapoznanie dzieci z właściwościami fizycznymi wody

W ubiegłym roku  od 3 listopada 2015 roku do 30 czerwca 2016 roku nasze przedszkole brało udział w  8 edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego:

"Mamo, tato, wolę wodę".

Program ten  prowadzony jest  nieprzerwanie od 2009 roku przez Żywiec Zdrój przy wsparciu merytorycznym Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytut Matki i Dziecka.

Nasze wspólne działania DRODZY RODZICE to  szansa na realne zmiany nawyków i postaw, zarówno dla naszych dzieci , jak również i nas dorosłych.

W ramach dodatkowego wsparcia dla dzieci w zdobywaniu wiedzy NASZE PRZEDSZKOLAKI uczestniczyły  w grze edukacyjnej  "Woda jest super". Występował  w niej Zdrojek, który zachęca dzieci do odkrywania nowych ciekawostek o wodzie i wspiera w zdobywaniu cennej wiedzy. Gra jest dostępna na smartfony i tablety, a można ją pobrać wchodząc na stronę internetową: www.wodajestsuper.pl

Zdjęcia z realizacji programu można obejrzeć w zakładce GALERIA

ZAPRASZAMY !!!!!!!!

programy